Podróże ze smakiem, Co w trawie, chlebie i zimniakach piszczy – dr Piotr Prus 7.02.2022

Co trawie piszczy, chlebie i zimniakach piszczy
Podróże ze smakiem – dr Piotr Prus
czwartek 7 kwiecień 2022 – godz. 17.15
Bydgoskie Centrum Organizacji Pozarządowych i Wolontariatu w Bydgoszczy
ul. Gdańska 5

Podróże ze smakiem to poznanie nowej technologii odtworzenia pradawnego ziarna na bazie zdeponowanych w banku nasion roślin. Dr inż. Piotr Prus, profesor Politechniki Bydgoskiej opowie o innowacyjnych rozwiązaniach w sektorze rolno-spożywczym. Przedstawi działania trzech Grup Operacyjnych: Pradawne Ziarno, Gardena i Nova Trawa. Dla smakoszy!

Pradawne Ziarno (https://www.facebook.com/PradawneZiarnoPL) to projekt mający na celu wprowadzanie do uprawy i przetwórstwa pierwotnych form pszenic (okrągłoziarnowej i perskiej) oraz produktów z nich wytwarzanych, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą.

Celem projektu Gardena (https://www.facebook.com/ProjektGardena) jest wprowadzenie na rynek nowej odmiany ziemniaka 'Gardena’, wysoko odpornej na zarazę ziemniaka z przeznaczeniem na sadzeniaki i na cele jadalne. Odmiana ta idealnie nadaje się do produkcji ekologicznej oraz konwencjonalnej, dzięki czemu pozwoli na znaczące ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin w uprawie i produkcję żywności w zrównoważony sposób – przyjazny dla środowiska przyrodniczego i konsumenta.

Celem projektu Nova Trawa (https://www.facebook.com/NovaTrawa) jest wprowadzenie na rynek innowacyjnej odmiany życicy trwałej zasiedlonej przez symbiotyczne grzyby endofityczne. Nowa odmiana powstanie w sposób naturalny, poprzez symbiotyczną modyfikację życicy trwałej, na wzór układów symbiotycznych tworzonych w wielkich ilościach przez naturę. Trawa ta będzie charakteryzować się podwyższoną wartością użytkową, m.in. wyższą odpornością na suszę, patogeny i szkodniki, wyższą trwałość, a co za tym idzie również lepszy walory użytkowe, które będzie można wykorzystać zarówno w rolnictwie jak i w miastach.

Spotkanie to będzie połączone z degustacją chleba upieczonego z mąki z pradawnej odmiany pszenicy (okrągłoziarnowej), który wypiekany jest w Bydgoszczy w Pracowni Rzemieślniczej Breadlab (https://www.facebook.com/Pracownia-Rzemieślnicza-Breadlab-280363087142151), która mieści się na ul. Sowińskiego 16 (wejście od ulicy Hetmańskiej, na przeciwko KOWR).

Serdecznie zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.