Jędrzej Majka – Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat

Spotkanie 24 października 2019, godz. 18.00
Wyższa Szkoła Gospodarki, budynek K
Bydgoszcz ul. Naruszewicza 11

Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu to najbardziej fascynujące zajęcie podczas podróży. Jędrzej Majka właśnie wydał książkę o tym, jak przyprawy mają wpływ na kultury. Na spotkaniu opowieści o pieprzu i wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których podróż straciłaby smak.

Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy autor przekonał się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynął statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule, zwany Targiem Egipskim, odmienił dotychczasowe myślenie o podróżowaniu i tradycjach kulinarnych.

Podczas spotkania autorskiego autor odpowie na pytania która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Czy Marco Polo na pewno dotarł do Chin? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn?

O autorze:
Z wykształcenia teolog i dziennikarz. Podróżowanie jako sposób na życie rozpoczęło się przed laty, kiedy wpłynął statkiem do Bosforu. Od tego czasu autor jeździ, fotografuj, pisz i opowiada. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznacza na kolejne wyjazdy. Odwiedził ponad 60 krajów. Środki lokomocji i odwiedzone miejsca nie są dla autora najważniejsze.  Naprawdę liczą się tylko spotkania w drodze, ludzie, ich życie i opowiedziane przez nich historie.

Jędrzej zasmakował życia w różnych temperaturach, od minus 40 stopni Celsjusza pod kołem polarnym w Republice Komi po plus 50 w Buszer nad Zatoką Perską. Spędził nielegalnie dzień w kopalni węgla kamiennego w Rosji i wypił nieprzyzwoicie dużo wina na cmentarzu w Gruzji. Jest uzależniony od czarnej, mocnej i gorzkiej kawy oraz fotografowania nazw miejscowości na studzienkach kanalizacyjnych.

O  książkach podróżniczych, przewodnikach i albumach fotograficznych przeczytać można na stronie internetowej: www.jedrzejmajka.pl

Na spotkaniu będzie można zakupić bezpośrednio od autora z jego wpisem książkę.

Prelekcja dofinansowana z Urzędu Miasta w Bydgoszczy – Biuro Kultury Bydgoskiej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.